Δευτέρα 3 Μαΐου 2010

Παιδική κηπουρική: χαρά και δημιουργία! (paidiko hobby)



Ένα υπέροχο και δημιουργικό χόμπυ για να αγαπήσει το παιδί σας τη φύση αλλά και να μάθει να τρέφεται σωστά: κηπουρική! Τα παιδιά μας είναι εξαιρετικοί κηπουροί, λόγω της έμφυτης περιέργειάς τους και της αγάπης τους για δραστηριότητες στη φύση: σε ποιο παιδί δεν αρέσει να σκάβει το υγρό, μαλακό χώμα? Καλλιεργώντας το περιβολάκι του, θα έχει την ικανοποίηση ότι φροντίζει κάτι δικό του και ταυτόχρονα έρχεται σε επαφή με τη φύση κι αποκτά περιβαλλοντική συνείδηση. Και φυσικά, θα τρώει με μεγάλη ευχαρίστηση –αφού θα τα καλλιεργεί μόνο του!- λαχανικά που αλλιώς πιθανότατα να μην ήθελε ούτε να τα βλέπει!

Ακόμη κι αν ζείτε σε ένα διαμέρισμα πολυκατοικίας, μπορείτε να φτιάξετε το παιδικό σας περιβολάκι σε μερικές γλάστρες στο μπαλκόνι ή την ταράτσα. Δεν είναι απαραίτητο να έχετε κήπο. Μπορείτε επίσης να ρίξετε την ιδέα, για τη δημιουργία ενός σχολικού περιβολιού, στο σχολείο, το νηπιαγωγείο ή τον παιδικό σταθμό.


Για να μην απογοητευθούν οι μικροί κηπουροί μας βλέποντας τους κόπους τους να μην αποδίδουν καρπούς, είναι βασικό να επιλλέξουμε τα κατάλληλα φυτά: να μεγαλώνουν εύκολα και γρήγορα και να είναι διασκεδαστική η συγκομιδή τους. Να μερικά τέτοια:








Μαρούλια
Φυτεύονται από Σεπτέμβρη μέχρι Φλεβάρη, ένα σε κάθε γλάστρα ή σε απόσταση 20-25 εκατοστών μεταξύ τους, αν τα φυτέψετε σε κήπο. Χρειάζονται υγρό έδαφος για να αναπτυχθούν. Οι σπόροι φυτρώνουν σε μια εβδομάδα και σε λιγότερο από δυο μήνες είναι έτοιμα.

Ραπανάκια
Μπορούν να φυτευτούν από δυο σε κάθε γλάστρα ή σε απόσταση δεκαπέντε εκατοστών μεταξύ τους, στο παρτέρι. Οι σπόροι φυτρώνουν σε 3-10 μέρες και μεγαλώνουν πολύ γρήγορα, περίπου σε ένα μήνα. Μπορούν να φυτευτούν, από Σεπτέμβρη μέχρι και Μάρτη.

Μπιζέλια
Φυτεύονται από Σεπτέμβρη έως Νοέμβρη, σε δροσερό μέρος προστατευμένο από τον ήλιο και πολύ πυκνά (3-4 σε κάθε γλάστρα ή σε απόσταση 3 εκατοστών στο παρτέρι). Στα παιδιά αρέσουν πολύ, γιατί οι καρποί τρώγονται απευθείας από το φυτό. Οι σπόροι φυτρώνουν σε 10 μέρες και μεγαλώνου σε δυο μήνες.

Ντοματάκια
Είναι τα πιό διασκεδαστικά φυτά για παιδιά. Είναι καλύτερα τα έτοιμα φυντάνια παρά να οι σπόροι. Φυτεύουμε σε ηλιόλουστη θέση Μάρτη – Μάη. Δίπλα σε κάθε φυντάνι στερεώνουμε πάσσαλο 60 εκατοστών και καθώς μεγαλώνουν τα φυτά, τα δένουμε χαλαρά. Ρίχνουμε μπόλικη κοπριά και ποτίζουμε στο χώμα, διατηρώντας τα φύλλα στεγνά. Η περίοδος ανάπτυξης είναι 50-75 μέρες. Τα ντοματάκια μεγαλώνουν πολύ καλά και σε γλάστρες.

Καρότα
Οι σπόροι του καρότου φυτεύονται απ’ ευθείας στο έδαφος. Αργούν να φυτρώσουν, πρέπει λοιπόν να κάνετε υπομονή. Ωριμάζουν σε 2 μήνες. Το χώμα πρέπει να είναι αφράτο, χωρίς πέτρες, για να αναπτυχθεί προς τα κάτω το καρότο. Ποτίζετε καλά και αραιώστε τα φυντάνια όταν φυτρώσουν, γιατί η πυκνή φύτευση δίνει φύλλα χωρίς ρίζες. Προτιμήστε τις μικρές ποικιλίες για παιδιά, γιατί μεγαλώνουν πιό γρήγορα και τρώγονται πιό ευχάριστα. Φυτεύουμε Σεπτέμβρη – Οκτώβρη ή Φλεβάρη – Απρίλη.

Αν το παιδί είναι πολύ μικρό, μπορεί να χρειαστεί να βοηθήσετε λίγο στα κρυφά. Μερικές δουλειές δεν είναι ευχάριστες και το παιδί ίσως να μη μπορεί πάντα να κάνει όλες τις δουλειές. Ίσως χρειαστεί να μαζέψετε τη νύχτα μερικούς γυμνοσάλιαγκες από τα μαρούλια, ή να τυλίξετε το λάστιχο. Το παιδί δεν χρειάζεται να ξέρει την κάθε μικρή βοήθεια που προσφέρετε, το βασικό είναι να νιώθει ότι το παρτέρι είναι δικό του.

Και μια αναγκαία προειδοποίηση: Αποφύγετε κάθε χημικό λίπασμα, εντομοκτόνο, ζιζανιοκτόνο. Είναι ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου